O mnie

Mam na imię Wiktoria. Jestem absolwentką studiów magisterskich w kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Uwielbiam pisać i bloguję już od ładnych paru lat, ale kierowana silną potrzebą zmian, zdecydowałam się na utworzenie nowej strony, poświęconej szeroko pojętej tematyce jedzenia, zdrowia i rozsądnego podejścia do diety.

Nie trzymam się konkretnych jadłospisów. Zaprogramowałam w sobie niezłe nawyki i staram się na co dzień nimi kierować. Nie potrafię funkcjonować bez śniadania, kawy z mlekiem i regularnych posiłków. Jem kaszę jaglaną, płatki orkiszowe i bataty, ale nie pogardzę też tradycyjnym schabowym z ziemniakami. Chciałabym zarazić Was swoim podejściem, bo nie cierpię skrajności. Nie rozumiem ani stałych klientów fast-foodów, wydłubujących z burgera każdy kawałek warzywa, ani osób bojkotujących bez żadnego powodu zdrowotnego podstawowe grupy produktów spożywczych (bo gluten to zło, czyż nie?).

Lubię piec. Czasem eksperymentuję w kuchni, ale muszę mieć do tego wenę. Jestem uzależniona od blendera. Zawsze czytam etykiety produktów, które kupuję. Nawet jeśli z góry wiem, że są niezdrowe, lubię wiedzieć czym się truję ;) W sklepie zwracam uwagę na skład i stosunek jakości do ceny, a nie na markę.

Jeśli chodzi o pacjentów – do każdego podchodzę indywidualnie, staram się zrozumieć i wysłuchać. Nie oceniam. Wiem, że niektórzy potrzebują konkretnego jadłospisu, a innym wystarczą luźne wskazówki. Nie uznaję czegoś takiego, jak uniwersalna dieta. Każdy z nas jest inny. Nie chodzi tu tylko o podstawowe parametry, takie jak wzrost, masa ciała czy poziom aktywności. Niezwykle istotny jest stan zdrowia, osobiste preferencje, stopień kulinarnych umiejętności, ilość wolnego czasu… Nie ma opcji, żebym opracowała dla kogoś plan żywieniowy bez dokładnego wywiadu, to byłoby niezgodne z moimi przekonaniami.

Na pewno poznacie mnie lepiej zapoznając się z treścią publikowanych postów :) Jeśli macie pytania, propozycje albo zwyczajnie chcecie mi o czymś napisać, zapraszam do zakładki kontakt.

INSTAGRAM | FACEBOOK