Kotlety z czerwonej soczewicy, które smakują każdemu

Opublikowane przez w Przepisy

Kotlety z czerwonej soczewicy według przepisu, który dzisiaj publikuję, naprawdę smakują każdemu. Są wypróbowane na mięsożercach, wegetarianach i dzieciach. Jeśli szukacie nowych smaków i chcecie urozmaicić swoją dietę, koniecznie zróbcie to proste danie i przekonajcie się na własnej skórze, jakie jest pyszne! :)

Składniki (na 15 kotletów):

  • 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • 3 szklanki wody (do gotowania soczewicy)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej (+ mały zapas)
  • świeża natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku (lub czosnek granulowany)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, papryka słodka mielona
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia (polecam rzepakowy)

Przygotowanie:

  • Soczewicę wrzuć do wrzątku, gotuj na małym ogniu do wchłonięcia wody. Przestudź.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką, bułkę tartą i jajko. Wymieszaj, najlepiej rękami. Jeśli masa będzie zbyt mokra i nie będzie się lepić, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
  • Formuj kotleciki, obtocz je w mące.
  • Smaż na niewielkiej ilości oleju lub upiecz w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 15-25 minut (do zarumienienia).

Wartość odżywcza dla porcji składającej się z trzech kotletów:

– 338 kcal – 16,85 g białka – 12,87 g tłuszczu – 43,31 g węglowodanów – 5,61 g błonnika –

20170118_135155

Kotlety można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem, można też zrobić z nimi pyszne burgery. Doskonale sprawdzają się jako danie na wynos w lunchboxie. Smacznego :)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail