Sezonowe ciasto z rabarbarem w zdrowej, łatwej wersji

Opublikowane przez w Przepisy

Wiosna nareszcie zadomowiła się u nas na dobre. Wraz z nią, na sklepowych półkach stopniowo pojawiają się sezonowe pyszności. Jedną z nich jest rabarbar, słodko-kwaśne warzywo (!), które idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju wypiekami. Wielu osobom, w tym i mi, smak ciasta z rabarbarem kojarzy się z dzieciństwem, beztroską i wakacjami. W dzisiejszym poście podzielę się z Wami przepisem na zdrową wersję tegoż wypieku, która smakowo nie odbiega od oryginału, a pozwala nieco uspokoić sumienie… :)

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm, wychodzi 8 porcji):

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1/3 szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850)
  • niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 110 g rabarbaru (2 mniejsze łodygi)

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra-dół).
  • Oczyść rabarbar i pokrój go w plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol i cukier, zmiksuj na gładką masę.
  • Do masy jajecznej wlej olej i maślankę, wymieszaj składniki łyżką.
  • Dodaj mąkę i sodę. Dokładnie zmiksuj.
  • Tortownicę wysmaruj delikatnie olejem i wysyp bułką tartą. Wlej masę, posyp równomiernie rabarbarem. Opcjonalnie można posypać ciasto z wierzchu łyżeczką cukru/ksylitolu.
  • Piecz ok. 50-60 minut w temperaturze 170 stopni na dolnym poziomie piekarnika (do suchego patyczka). Ciasto z mąki graham szybko zrumieni się z góry, to nie powód do niepokoju, ale należy czuwać, czy jednak się nie przypala.
  • Po przestudzeniu podziel ciasto na 8 części. Każda z nich stanowi porcję, do której odnoszą się poniższe wartości odżywcze. Smacznego!

ciasto z rabarbarem 3

-228 kcal-4,6 g białka-10,9 g tłuszczu (w tym 1,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych)-28,2 g węglowodanów-2,4 g błonnika-

Oczywiście, ciasto można przygotować również z innymi dodatkami: jabłkami, truskawkami, wiśniami, jagodami, śliwkami… Z czymkolwiek, co przyjdzie Wam do głowy. Mniam :) Spróbujcie koniecznie upiec swoją wersję, to naprawdę łatwe!

ciasto z rabarbarem 2

P.S. Z regularnością pisania ostatnio bywa u mnie różnie. Zdecydowanie większą aktywność przejawiam na Instagramie, na który serdecznie Was zapraszam (@dietetykwiktoria).

Skorzystaliscie z biedronkowej promocji na awokado? Od kilku dni chodziła za mną zdrowa „nutella”, dzisiaj wreszcie ją zrobiłam 😍😍 Kocham ten smak! Wystarczy zblendowac: ✔1 dojrzałe awokado ✔2 dojrzałe banany 🍌 ✔3 łyżki gorzkiego kakao 🍫 ✔2 łyżki syropu z agawy albo miodu. Można jeść na kanapkach/tostach, w nalesnikach, jako samodzielny deser lub dodatek do innych słodkości 😊 Uśmiecham się znad talerza i polecam! #nutellazawokado #zdrowesłodycze #awokado #banan #kakao #syropzagawy #przepis #pastakanapkowa #czekoladowe #czekolada #wiemcojem #zdrowojem #jedzenie #mniam #dietetykwiktoria #dietetyk #healthynutella #avocado #banana #cocoa #agavesyrup #healthyfood #healthysweets #dessert #chocolate #chocolover #food #dietitian

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Wiktoria (@dietetykwiktoria)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail