Sałatka z pieczoną dynią

Opublikowane przez w Przepisy

Kiedy zobaczyłam na straganie urocze dynie hokkaido, po prostu nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Najpierw kupiłam, a później zaczęłam myśleć – co ja tak właściwie z tym zrobię? Uwielbiam zupę krem z dyni, ale chciałam spróbować czegoś innego. Pogrzebałam w internecie w poszukiwaniu inspiracji, połączyłam pomysły z kilku przepisów i stworzyłam coś… po prostu pysznego :)

Każdy, kto spróbował mojej dyniowej sałatki, był zachwycony. Mam na nią zamówienie na dwie kolejne imprezy rodzinne :D Kto wie, może i u Was zrobi taką furorę? Spróbujcie!

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 1 mała dynia hokkaido (ja miałam taką, ważyła mniej niż kilogram)
  • 1 opakowanie miksu sałat z rukolą
  • 1 opakowanie sera typu feta (ja dałam półtłusty)
  • 2 zwykłe pomidory lub opakowanie pomidorków cherry
  • garść orzechów włoskich
  • olej rzepakowy
  • czosnek niedźwiedzi, tymianek i bazylia

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Przekrój dynię na pół, wydrąż łyżką pestki i miąższ. Pokrój dynię w paski o szerokości ok. 1-2 cm, a każdy z nich podziel w połowie na dwie części.
  • Do miski nalej trochę oleju (na oko – tak, żeby przykrył dno) i wsyp zioła (ich nie żałuj).
  • Wrzuć dynię do miski i wymieszaj ręką tak, aby każdy jej kawałek był pokryty olejem z przyprawami.
  • Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i porozkładaj na niej kawałki dyni. Każdy powinien mieć nieco przestrzeni dla siebie.
  • Piecz ok. 20 minut z włączoną opcją „góra i dół”.
  • Gdy dynia będzie już miękka i lekko zarumieniona, wyłóż ja na talerzyk i pozwól jej trochę ostygnąć. W międzyczasie zajmij się pozostałymi składnikami.

 

dynia-1

 

  • Do dużej miski wrzuć miks sałat.
  • Pokrój ser i pomidory, pokrusz w dłoniach orzechy. Dodaj wszystko do sałaty.
  • Jeśli dynia nie jest już gorąca, to możesz dorzucić ją do reszty. Dokładnie wymieszaj całość.
  • Gotowe!

 

salatka-2

 

Jeśli uważasz, że sałatka jest zbyt „sucha”, możesz dodać jeszcze trochę oleju rzepakowego. U mnie nie było takiej potrzeby – olej użyty do pieczenia dyni w zupełności wystarczył.

Sałatka z pieczoną dynią to idealny pomysł na lekką kolację. Na pewno świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach i kameralnych imprezach. Zapewniam, że jej smak pozytywnie zaskakuje! Spróbujecie? ;)

P.S. Zapraszam na blogowy Instagram! :)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail